Trucks

Neperkrauta darbo vieta

Išskirtinai aiškaus ir paprasto dizaino „Volvo“ prietaisų skydelis apjungia skandinavišką stilių su naudojimo patogumu.
Carin Larsson
„Volvo Group Trucks“ gaminių dizaino vyresnioji sąveikos specialistė Carina Larsson vadovavo „Volvo Trucks“ prietaisų skydelio perprojektavimui.

Iš esmės sunkvežimio prietaisų skydelis yra ta vieta, kurioje susitinka transporto priemonė ir jos vairuotojas. Čia jie sąveikauja labiausiai, todėl skydelio dizainas yra pagrindinis vairuotojo patirtį lemiantis veiksnys. Jis turi užtikrinti, kad vairuotojas galės juo naudotis kuo saugiau ir efektyviau, informacija bus lengvai pasiekiama, o funkcijos paprastai naudojamos.

Pirmasis žingsnis kuriant naujausią „Volvo Trucks“ prietaisų skydelį buvo nustatyti, kurie pagrindiniai elementai naudojami dažniausiai. Po išsamių tyrimų, įskaitant apklausas ir interviu su sunkvežimių vairuotojais, kai kurie rezultatai nustebino projektavimo komandą.

„Sužinojome, kad daugybė prietaisų skydelyje esančių matuoklių įtaisyti tiesiog tradiciškai – niekas anksčiau netyrinėjo, ar jų reikia, – sako „Volvo Group Trucks Technology“ vyresnioji sąveikos specialistė Carin Larsson. – Tačiau tai yra vienas pagrindinių dalykų dirbant dizaineriu. Būtina nuolat klausinėti ir sužinoti, kur yra ribos, kadangi tik taip bus galima sukurti kažką geriau.”

Todėl buvo pašalinta daug mažesnių matuoklių, kuriuos pakeitė skaitmeniniai rodikliai. O du pagrindiniai matuokliai - greičio ir variklio sūkių, kurie įprastai išdėstomi vienas šalia kito, buvo sujungti į vieną centre rodomą matuoklį. Tokiu būdu ekranas tapo tvarkingesnis, mažiau apkrautas ir įgijo išskirtinę išvaizdą. 

„Labai svarbi erdvė, kadangi ji suteikia ramumo ir aiškumo, – sako Larsson. – Kartais prietaisų skydelyje gali būti matoma daugybė skirtingų lempučių ir rodiklių, todėl jis atrodo tarsi kalėdinė eglutė. Tai atrodo gana netvarkingai ir blaško vairuotojo dėmesį. Tačiau supaprastinus dizainą, jis gali tapti funkcionalesnis.” 

Be to, tokia pati koncepcija buvo pritaikyta likusiai prietaisų skydelio sričiai, įtaisant didelius, aiškiai pažymėtus valdiklius, kurie išdėstyti taip, kad būtų paprasta rasti kiekvieną funkciją. Uždavinys – užtikrinti, kad vairuotojai išlaikys į kelią sutelktą dėmesį ir jiems neturės ieškoti matuoklių arba valdiklių. Taip pat svarbu, kad visa vidinė kabinos aplinka būtų vieninga, kadangi taip ją matys vairuotojas.

Aišku tai, kad žmogiškosios sąveikos aspektas yra Carin Larsson ir „Volvo Group Trucks Technology“ komandos atliekamo projektavimo darbo pagrindinis elementas. „Kaip sąveikos dizaineriai, mes dalyvaujame projektavimo procese nuo pat pradžių, taip užtikrindami su skirtingomis funkcijomis susijusią sveiką nuovoką ir logiką, – tęsia Carin Larsson. – Kai kuriose bendrovėse pirmiausia suprojektuojama techninė įranga, tada ji perduodama sąveikos komandai, kuri ją turi pritaikyti. Todėl galutinis produktas neužtikrina geros sąveikos, o jo funkcinės ypatybės nėra tinkamos.”

Dizaineriai turi viską apgalvoti ir nebijoti išbandymų. Tik tuomet galima sukurti kažką naujo ir geresnio.

Neperkrautas prietaisų skydelis yra ne tik praktiškas ir funkcionalus, bet ir pabrėžia tipišką skandinavišką minimalistinę sunkvežimio estetiką, kuriai pagrindinį dėmesį skyrė dizaineriai. Dėl unikalaus ir išskirtinio šios kabinos interjero visi, vos tik atsisėdę prie vairo, žinos, jog vairuoja „Volvo“ sunkvežimį. 

„Volvo“ – tai aukščiausios klasės prekės ženklas, todėl tai turi atspindėti ir dizainas. Iš klientų gaunami atsiliepimai rodo, jog įlipę į kabiną jie gali pajusti kokybę, vadinasi, prietaisų skydelis tikrai vaidina svarbų vaidmenį.“ 

Carin Larsson

Antraštė: „Volvo Group Trucks Technology“ gaminių dizaino vyresnioji sąveikos specialistė
Amžius: 45 m.
Darbas „Volvo“: 11 m.
Darbo vieta: Europos dizaino studija „Volvo Group Trucks Technology“ Geteborge, Švedijoje.