Trucks

Žmogaus veiksnys išliks problema

Sara Kuylenstierna yra viena iš pagrindinių su „Volvo Trucks“ eismo saugumo programomis „Sustok. Apsižvalgyk. Pamojuok“ ir „Matyk ir būk matomas“ dirbančių darbuotojų. Čia ji paaiškina, kodėl, nepaisant technologinės pažangos, pažeidžiamų eismo dalyvių švietimas toliau liks svarbus.
Sara Kuylenstierna
„Volvo Trucks“ ryšių vadovė Sara Kuylenstierna daug laiko praleido mokyklose aiškindama vaikams apie saugumą kelyje.

Kodėl ir kaip „Volvo Trucks“ sukūrė šias saugumo programas?
„Kadangi tam tikrose pasaulio dalyse su pažeidžiamais eismo dalyviais susijusių eismo nelaimių skaičius auga, jautėmės įsipareigoję didinti sąmoningumą pasauliniu mastu. Įkvėpti „Volvo Trucks Denmark“ iniciatyvos, kai kurie kolegos, tarp jų ir aš, daug laiko praleidome Geteborgo mokyklų klasėse, siekdami suprasti, kas buvo įdomu vaikams. Remdamiesi šia patirtimi, nusprendėme saugumo žinią perduoti per interaktyvųjį priemonių rinkinį, kuris pasauliniu mastu 2014 m. buvo pristatytas kaip kampanija „Sustok. Apsižvalgyk. Pamojuok“. 2015 m. pristatyta programa „Matyk ir būk matomas“ pasižymi tokiu pat interaktyviu modeliu, tačiau yra skirta dviratininkams ir jaunimui.”

Kodėl programos yra svarbios?
 „Kadangi 90 proc. visų eismo nelaimių įvyksta dėl žmogaus veiksnių. Šiandien keliai tampa vis labiau apkrauti bei sudėtingesni, o tais pačiais keliais be automobilių, elektrinių dviračių, motociklų, dviratininkų ir pėsčiųjų, juda ir sunkiasvorės transporto priemonės, kurių skaičius auga. Tuo pat metu keičiasi žmonių elgsena eisme – dėl mobiliųjų telefonų ir kitų technologijų mažiau dėmesio skiriame galimiems pavojams. Be to, pernelyg pasikliaujame mūsų transporto priemonių saugumo funkcijomis, pamiršdami, kad eismo sistemos paremtos visų eismo dalyvių savitarpio supratimu. O mes niekada negalime būti visiškai tikri, kad kiti elgsis taip, kaip iš jų tikimės.”

Mūsų laukia ilgas kelias, kol visas eismas taps automatizuotas ir sklandžiai interpretuos žmogaus elgesį.

Kokios jūsų saugumo strategijos?
„Ateinančiais metais žmogaus veiksnys išliks problema, todėl su eismo saugumu turime dirbti daugeliu požiūrių. Kurti naujas saugumo technologijas, vykdyti tyrimus apie tai, kaip kyla avarijos, dirbti su vyriausybėmis kuriant saugesnes eismo sistemas ir informuojant bei šviečiant visuomenę, kaip saugiai dalyvauti eisme, kai jame yra sunkvežimių. Esame labai patenkinti ir didžiuojamės, kad daugybė mūsų klientų iš viso pasaulio pasirinko dalyvauti mūsų eismo saugumo programose ir padėjo mums šviesti vaikus ir jaunimą. Nuolat gimsta naujos kartos, kurioms ši informacija reikalinga, todėl ši svarbi pasaulinio eismo saugumo dėlionės dalis niekada neturi išnykti.”

Ką laikote didžiausiais iššūkiais?
„Mūsų dar laukia ilgas kelias, kol visas eismas taps automatizuotas ir sklandžiai interpretuos žmogaus elgesį.“ Turime užtikrinti, kad visuomenė suprastų, jog negali visiškai pasikliauti technologijomis, kurios gali apsaugoti žmones. Automatizuotų funkcijų plėtotė vyks palaipsniui, o „Volvo Trucks“ pritaiko naujas technologijas tik tuomet, kai matome, kad jos saugiai ir patikimai gali padėti vairuotojui. Šiuo metu vis dar matome, kad automatizavimo iššūkių miestuose yra nemažai. Tai lemia eismo sistemos sudėtingumas, taip pat pažeidžiamų eismo dalyvių skaičius. Niekada nepamirštame, kad, net ir keičiantis eismo aplinkai, žmonės išlieka pažeidžiami.”

„Volvo Trucks“ saugumo programos

Mūsų saugumo programos paremtos „Volvo Trucks“ avarijų tyrimų grupės (ART) atliktu išplėstiniu avarijų tyrimu. Abi programos sudarytos iš interaktyviojo mokymo komplekto su instrukcijomis – šią informaciją galima nemokamai atsisiųsti iš „Volvo Trucks“ puslapio internete.

Sustok. Apsižvalgyk. Pamojuok.
Eismo saugumo programa, kuria vaikai mokomi, kaip elgtis kelyje, o ypač matydami didelius sunkvežimius.

Matyk ir būk matomas
Informavimo apie eismo saugumą kampanija, skirta parodyti, kaip pagerinti saugumą, kai keliu naudojasi dviratininkai ir sunkvežimių vairuotojai.

Norite mums padėti gelbėti gyvybes?
Dėl išsamesnės informacijos kreipkitės į vietinį „Volvo“ prekybos atstovą.