Trucks

Ekologiška įmonė

Izoliuotoje Kunėjo provincijoje Italijos pašaro gyvūnams gamintojas „Monge & C Spa“ sukūrė tarptautinį ekologiškų ūkių verslą. Sunkvežimiai yra svarbūs, kad būtų galima veiksmingai pristatyti gaminius 8 000 Italijos klientų.
Iš savo pagrindinės buveinės kaimiškame Italijos regione įmonė „Monge & C Spa“ eksportuoja pašarą naminiams gyvūnams į 82 šalis.

Saulėta popietė „Monge“ grupės įmonėje, esančioje mažo kaimelio Monasterolo di Savigliano pakraštyje. Regione vyraujančios didelės gamyklos yra vienos didžiausių ir pažangiausių aukštos kokybės pašaro naminiams gyvūnams gamintojų Europoje, jos dėl įdiegtos gamybos grandinės yra visiškai ekonomiškai nepriklausomos. Bendrovė viską daro pati – nuo šviežių pramonės žaliavų surinkimo iki savo pašaro ir dėžučių gamybos bei pakavimo ir platinimo Italijoje. Saulės baterijos ant kiekvieno pastato stogo yra vienas iš daugelio požymių, kad bendrovė siekia dirbti kuo ekologiškiau.

 

„Aplinkosauga yra neatskiriama mūsų veiklos dalis, nes mes perdirbame šalutinius skerdyklų produktus ir pagaminame iš jų naujus produktus“, – teigė generalinis šeimos bendrovės direktorius Domenico Monge.

„Monge“ grupės istorija prasidėjo toje pačioje vietoje 1963 metais, kai Domenico tėvas Baldassarre Monge įkūrė paukštyną. Šeima augino virškinimo sutrikimų turintį šunį, veterinaras patarė jį šerti vištiena. 

„Aš buvau mažas vaikas, bet prisimenu, kaip mano tėvas pradėjo ruošti pašarą naminiams gyvūnams mamos virtuvėje; jis gamindavo mažas skardines slėginėje viryklėje. Tam tikru metu jis suprato, kad šie gaminiai yra paklausūs, todėl po truputį pradėjome plėsti veiklą“, – prisimena Domenico Monge.

Daugybę metų paukštininkystė buvo įmonės pagrindinė veikla, bet kai Domenico ir jo seserys suaugo, jie nusprendė pradėti gaminti pašarą naminiams gyvūnams. Tai buvo labai sėkminga strategija. Verslas daugelį metų klestėjo, kartais pajamos per metus padvigubėdavo. Šiandien „Monge“ grupė yra trečia pagal dydį pašaro naminiams gyvūnams gamintoja Italijoje, jos gaminiai yra eksportuojami į 82 šalis. Nors dabar įmonėje dirba 270 žmonių, bet ji išliko šeimos bendrove, besivadovaujančia savo įkūrėjo idėjomis.

„Nuo pat pradžių tėvas perduodavo vertybes mums, mūsų vaikams ir visiems mūsų darbuotojams. Pagarba aplinkai yra jo pasaulėvaizdžio dalis, mes nuolat stengiamės sumažinti savo energijos suvartojimą. Naudodami energijos taupymo priemones, pavyzdžiui, saulės baterijas, mažindami vandens sąnaudas ir gamindami skardines plonesnėmis sienelėmis, mes sumažiname savo energijos sąnaudas iki 50 procentų“, – teigė Domenico Monge.

„Mūsų bendrovės stiprioji pusė – integruota gamybos grandinė. Mūsų logistika yra gerai suderinta su gamybos grafiku, todėl padidėja mūsų efektyvumas, sumažėja sąnaudos ir mūsų klientai geriau aptarnaujami. Tai mums yra svarbu, nes mes esame toli nuo gatavų gaminių pardavimo rinkų.“

Aplinkosauga yra svarbi mūsų verslo dalis.

Savo logistikos tinklas „Monge“ grupei buvo svarbus nuo pat pradžių, kadangi įmonė įsikūrusi regione, kuris dažnai vadinamas „Kunėjo sala“ dėl prastų kelių ir blogo susisiekimo su Italijos pagrindiniais maršrutais. Bendrovė turi savo įmonę „Monge Logistica“, turinčią 48 transporto priemones, iš kurių 40 yra „Volvo“. Transporto priemonės kasdien surenka šviežias žaliavas ir pristato jas į gamyklas bei transportuoja prekes į klientų tranzito vietas ar mazgus Italijos rinkai. Tai sudaro 30 proc. viso grupės pardavimo. Didelio našumo ir taupiai degalus vartojančios transporto priemonės yra svarbios dėl sunkių važiavimo sąlygų Kunėjuje, kur keliai yra siauri, o vietovės kalnuotos.

„Mes savo pirmuosius „Volvo“ sunkvežimius įsigijome praeito amžiaus septintojo dešimtmečio pradžioje – du „Volvo F720“ aš vairavau pats. Mes pasirinkome „Volvo“ dėl aukštos kokybės ir esame patenkinti sunkvežimių veikimu. Dabar „Volvo“ yra mūsų tradicijų dalis“, – sako Domenico Monge.

Nors „Monge“ grupė yra patenkinta savo sunkvežimiais, bet visada siekia gerinti savo aplinkosaugos veiklą. Dabar Domenico planuoja pirkti SGD sunkvežimius iš „Volvo“ ir sako, kad tai atspindi norą ieškoti naujų sprendimų, nes tai yra jo šeimos bendrovės DNR dalis:

„Moksliniai tyrimai ir plėtra visada buvo didelė mūsų sėkmės dalis. Dujomis varomų transporto priemonių naudojimas itin padėtų ne tik aplinkai. Tai taip pat būtų naudinga bendrovei – sumažėtų tiesioginės ir netiesioginės sąnaudos, nes tikrai būtų imtasi priemonių degalų sąnaudoms mažinti. Tai taip pat padėtų mums baigti kovą su dyzelino vagystėmis, nes SGD negalima perpilti“, – teigė jis.

„Monge“ grupė taip pat svarsto galimybes, kaip pagerinti transporto priemonių aerodinamiką skirtingais sprendimais, ir moko savo vairuotojus, kaip sumažinti degalų sąnaudas. Bendrovė taip pat parengė savo Įmonės socialinės atsakomybės (ĮSA) dokumentą, kuriame svarbūs yra aplinkosaugos ir sąžiningo elgesio veiksniai. Kaskart, kai bendrovė pasamdo naują darbuotoją, jis yra mokomas laikytis ĮSA kodekso. Du kartus per metus „Monge“ grupė organizuoja mokymą, siekdama užtikrinti, kad gero elgesio principai būtų perduoti jų darbuotojams, klientams ir tiekėjams. 

Dujomis varomų transporto priemonių naudojimas itin padėtų ne tik aplinkai. Dėl sumažėjusių tiesioginių ir netiesioginių išlaidų bendrovė taip pat gautų naudos.

„ĮSA dokumentas yra mūsų bendrovės pamatas. Mes daug dėmesio skiriame savo sunkvežimių vairuotojų elgesiui, nes jie atstovauja mums mūsų klientams, jie yra mūsų įvaizdis rinkoje. Ir jie glaudžiai bendradarbiauja su prekybos vietomis, nes pristato produktus“, – teigė Domenico.

Jo nuomone, bendrumo dvasia ir motyvacija įgyti naujų įgūdžių bei profesionalumas padėjo bendrovei padidinti dinaminį augimą. Dabar gamybos pajėgumai yra beveik visiškai išnaudoti – kasmet pagaminama 70 000 tonų pašaro. Tačiau 2018 metais „Monge“ grupė atidarys naują gamyklą, kurios pajėgumai sieks 150 000 tonų per metus. 

„Šios bendrovės istorija yra fantastiška, mes esame labai patenkinti rezultatais. Viliuosi, kad ir toliau mes taip plėsimės“, – sako jis. 

 

Važiavimo aplinka:

„Monge & C Spa“

Įkurta: 1963 m.
Vykdomasis direktorius: Baldassarre Monge.
Generalinis direktorius: Domenico Monge.
Rinkos dalis Italijoje: 9,1 proc.
Pasaulinė aprėptis: „Monge“ gaminiai yra eksportuojami į 82 skirtingas šalis.
Apyvarta: 157 mln. eurų (2016 m.).
Darbuotojų skaičius: 270.
Kasdien pagaminamų pašaro naminiams gyvūnams skardinių skaičius: 1 500 000.
Metiniai pašaro naminiams gyvūnams skardinių gamybos pajėgumai: 127 000 tonų 2017 m., planuojama padidinti iki 200 000 tonų 2018 m.
Transporto priemonių parkas: 48 sunkvežimiai, iš kurių 40 „Volvo Trucks“.
Išlaikymo trukmė (naudojimas iki pardavimo): šešeri metai.
CO₂ mažinimas naudojant saulės baterijas: 1 059 tonos CO₂/metus.
Kiek kW elektros pagaminama per metus, naudojant didelio efektyvumo kogeneracinę jėgainę: 3 500 000 kW.