Trucks

Daugiau nei grotelės

Iš toli matomos „Volvo FH“ ir „FH16“ kultinės formos priekinės grotelės yra lengvai atpažįstamos. Jos taip pat labai praktiškos. Taigi, kas slypi už jų dizaino?
Ismailas Ovacikas su modeliais
„Naujosios grotelės optimaliai paskirsto aušinimui naudojamą orą. Tai yra svarbu variklio našumui ir emisijos mažinimui“, – sako „Volvo Trucks“ vyr. eksterjero dizaineris Ismailas Ovacikas.

2012 m. pristačius naujuosius „Volvo FH“ ir „FH16“ sunkvežimius, šiuose modeliuose-flagmanuose buvo įgyvendinti keli svarbūs pokyčiai. Artėjant „Euro 6“ emisijos normos įsigaliojimui rinkose, reikėjo atlikti kelias modifikacijas, kad sunkvežimiai atitiktų šiuos reikalavimus. Vienas iš pagrindinių pasikeitimų, kurį turėjo įvertinti „Volvo Trucks“ dizaino komanda Geteborge, buvo geresnis variklio oro aušinimo sistemos dizainas.

Braižymo lentoje jie sukūrė optimizuoto dizaino abiejų sunkvežimių groteles, kurios pagerino aušinimą ir oro cirkuliaciją aplink variklį. „Naujosios grotelės optimaliai paskirsto aušinimui naudojamą orą. Tai yra svarbu variklio našumui ir emisijos mažinimui“, – sako „Volvo Trucks“ vyr. eksterjero dizaineris Ismailas Ovacikas. Atidžiai pažiūrėjus į abiejų sunkvežimių grotelių dizainą, akivaizdu, kiek daug kruopštaus darbo buvo įdėta jas kuriant. Kiekviena šešiakampio korėto tinklelio „akis“ atlieka savo specialią funkciją, o patį raštą įkvėpė pasikartojantys gamtos motyvai. „Norėdami sukurti kultinį dizainą, turime didelį dėmesį skirti visoms mūsų prekinio ženklo detalėms, – sako Ismailas Ovacikas. – Atsižvelgdami į tai ir kurdami grotelių formas įdėjome tikrai daug kūrybinių pastangų. O dėl jų nemažo dydžio teko gerokai padirbėti, kad grotelės būtų pagamintos.“

Nors akivaizdu, kad grotelės priklauso tai pačiai šeimai, bet jų skirtumai yra akivaizdūs. „Volvo FH“ montuojamos vientisos grotelės su šešiakampiais elementais, o „FH16“ modelyje jos yra padengtos blizgaus metalo spalva, sukuriančia trimatį efektą. „Šias groteles gerai įvertino klientai, bet „FH16“ grotelės buvo ypač populiarios“, – sako Ismailas.

Į šį darbą įdėjome daug meilės. Manau, galite tai pavadinti „Volvo“ meno kūriniu.

Šio „Volvo FH“ ir „FH16“ grotelės pasirodė kartu su naujaisiais sunkvežimiais 2012 metais. Grotelių dizainas buvo panaudotas ir kituose atnaujintuose „Volvo“ sunkvežimių modeliuose.

Ismailo nuomone, „FH“ grotelės yra vienos didžiausių vientisų plastikinių grotelių sunkvežimių pramonėje. „Į šį darbą įdėjome daug meilės. Manau, galite tai pavadinti „Volvo“ meno kūriniu.

Ismailas Ovacikas

Pareigos: vyriausiasis „Volvo Group Truck Technology“ eksterjero dizaineris.
Amžius: 37 m.
Darbas „Volvo“: 9 m.
Darbo vieta: Europos dizaino studija „Volvo Group Trucks Technology“ Geteborge, Švedijoje.