Trucks

Naujos „Volvo Trucks“ pagalbinės vairavimo sistemos užtikrins dar didesnį saugumą

Didesnis eismo saugumas ir geresnė vairuotojų darbo aplinka. Tokius tikslus sau kėlė „Volvo Trucks“ kompanija diegdama naujas pagalbines vairavimo sistemas, sukurtas pripažinimo sulaukusios ir visiškai kitaip valdyti sunkvežimius leidžiančios „Volvo“ dinaminio vairavimo sistemos pagrindu.
„Volvo“ dinaminio vairavimo sistema su važiavimo juostos

„Dinaminio vairavimo sistema „Volvo Dynamic Steering" iš pagrindų pakeitė vairuotojo darbą. Geresnis kryptinis stabilumas, lengvesnis manevravimas ir didesnis patogumas sumažino nelaimingų atsitikimų keliuose bei profesinių ligų riziką. Remdamiesi sėkminga patirtimi, dabar pristatome naujas šios sistemos funkcijas, kurios didina saugumą kelyje. Tai atitinka mūsų viziją - jokių eismo įvykių, kuriuose dalyvauja „Volvo" sunkvežimiai. Naujosios sistemos funkcijos padės vairuotojams išvengti dažniausiai pasitaikančių avarijų scenarijų, kuriuos nustatė mūsų avarijų tyrimo programos ekspertai", - teigė „Volvo Trucks" eismo ir gaminių saugumo direktorius Carlas Johanas Almqvistas. 

Sujungę „Volvo Dynamic Steering" su kitomis patogumą ir saugumą gerinančiomis sistemomis, „Volvo Trucks" sukūrė dvi pagalbines vairavimo sistemas, padėsiančias išvengti eismo įvykių: „Volvo" dinaminio vairavimo sistemą su stabilumo kontrolės funkcija ir „Volvo" dinaminio vairavimo sistemą su važiavimo juostos kontrolės funkcija.

Įvertina riziką ir apsaugo nuo slydimo
„Įsivaizduokite, kad važiuojate šlapiu, slidžiu keliu ir staiga pastebite, kad sunkvežimio galinė dalis pradeda prarasti sukibimą su asfaltu. Dar prieš pradedant slysti, švelniai sukate vairą priešinga kryptimi, kol pavojaus nelieka. Tuo pačiu principu veikia ir „Volvo" dinaminio vairavimo sistema su stabilumo kontrolės funkcija. Didžiausias jos privalumas yra tai, kad pažangi elektroninė sistema rizikingoje situacijoje gali sureaguoti daug greičiau ir stabilizuoti transporto priemonę dar gerokai prieš jums pastebint pavojų", - sakė Carlas Johanas Almqvistas.

Sumažina nuvažiavimo nuo kelio ir netyčinio išvažiavimo iš eismo juostos riziką
Kita saugumo naujovė - „Volvo" dinaminio vairavimo sistema su važiavimo juostos kontrolės funkcija padeda vairuotojui neišvažiuoti iš eismo juostos. Sistema nežymiai pasuka vairą reikiama kryptimi ir švelniai suvibruoja vairaratį, taip informuodama vairuotoją, jog jam reikia grįžti į eismo juostą.

Vairo jautrumas reguliuojamas pagal individualius poreikius
Be šių dviejų naujų pagalbinių vairavimo sistemų, „Volvo Trucks" pristato galimybę sunkvežimiuose su įrengta „Volvo" dinaminio vairavimo sistema reguliuoti vairo pasipriešinimo stiprumą pagal individualius poreikius.
„Kiekvienas vairuotojas savitai vertina tai, kaip lengvai turėtų suktis vairas. Dabar jie galės sureguliuoti vairo pasipriešinimą pagal savo poreikius, todėl vairuoti bus dar patogiau, o vairuotojas galės jaustis labiau atsipalaidavęs ir saugesnis. Tai labai praktiška ir patogi funkcija tais atvejais, kai prie to paties sunkvežimio vairo paeiliui sėda keli vairuotojai", - sako Carlas Johanas Almqvistas.

Faktai apie naująsias funkcijas

„Volvo" dinaminio vairavimo sistema buvo sukurta automatiškai kompensuoti kelio paviršiaus nelygumus, pašalinti vibraciją bei vairaračio perduodamą atatranką. Važiuojant nedideliu greičiu, vairo pasipriešinimas sumažėja maždaug 75 procentais - tai labai patogu važiuojant atbuline eiga ir manevruojant mažose erdvėse. Kai tik vairuotojas paleidžia vairaratį, šis automatiškai sugrįžta į centrinę padėtį. Važiuojant didesniu greičiu, sunkvežimis patikimai išlaiko važiavimo kryptį, netgi esant prastai kelio dangai ar stipriam šoniniam vėjui. Sistemą sudaro hidraulinis vairo stiprintuvas ir elektros variklis, kuris nuolat koreguoja vairą ir, kai reikia, suteikia papildomą sukimo jėgą.

„Volvo" dinaminio vairavimo sistema su stabilumo kontrolės funkcija. „Volvo Dynamic Steering" veikia kartu su sunkvežimio elektronine stabilumo kontrolės programa ESP. Jutikliai nuolat stebi važiuojančio sunkvežimio sukimosi apie vertikalią ašį greitį ir, nustačius bet kokią slydimo tikimybę, sistema yra aktyvuojama bei padeda vairuotojui stabilizuoti transporto priemonę.

„Volvo" dinaminio vairavimo sistema su važiavimo juostos kontrolės funkcija. „Volvo Dynamic Steering" veikia kartu su sunkvežimio pagalbine nukrypimo nuo važiuojamosios juostos įspėjimo sistema LKS, važiuojant didesniu kaip 55 km/val. greičiu. Sistemos vaizdo kameros stebi transporto priemonės padėtį kelio juostų atžvilgiu. Kilus sunkvežimio nukrypimo nuo važiuojamosios kelio juostos rizikai, vairas automatiškai pasisuka reikiama kryptimi ir padeda vairuotojui sugrįžti į kelio juostą. Jeigu reikalingi papildomi vairuotojo veiksmai, jį apie tai įspėja vibruojantis vairaratis.

„Volvo" dinaminio vairavimo sistema su asmeniniais nustatymais. Individualus vairo pasipriešinimo reguliavimas užtikrina patogesnį vairavimą.

Žiūrėkite filmą apie „Volvo" dinaminio vairavimo sistemą.

Trumpas filmas apie „Volvo" dinaminio vairavimo sistemą su stabilumo kontrolės funkcija. 

Trumpas filmas apie „Volvo" dinaminio vairavimo sistemą su asmeniniais nustatymais.

Trumpas filmas apie „Volvo" dinaminio vairavimo sistemą su važiavimo juostos kontrolės funkcija: