„Kaunis Iron” bando 74 tonų elektrinius „Volvo“ sunkvežimus rūdai gabenti

Kasybos kompanija „Kaunis Iron“ transportuoti geležies rūdą siekia nenaudodami iškastinio kuro. Kompanija unikaliame projekte kartu su „Volvo Trucks“ išbandys 74 tonų* elektrinius sunkvežimius. „Kaunis Iron“ planuoja beveik 50 mln. EUR investicijas į naują elektra varomą transportą.
Rūdai gabenti „Kaunis Iron” bando 74 tonų elektrinius „Volvo“ sunkvežimius
„Kaunis Iron“ išbandys 74 t bendrosios masės elektrinius „Volvo“ rūdai gabenti

Šiandien „Kaunis Iron“ gabena rūdą dyzelinu varomais „Volvo“ sunkvežimiais 160 km atstumu nuo Kaunisvaara iki Pitkajarvi šiaurės Švedijoje. Trisdešimt 90 t junginių dirba visą parą be sustojimų. Kasybos bendrovė ketina sunkius rūdos krovinius gabenti elektra varomais sunkvežimiais ir tokiu būdu transporto operacijas vykdyti be iškastinio kuro, su nuline CO2 emisija.

2021-ųjų žiemą elektrinis „Volvo FMX“ buvo sėkmingai išbandytas atšiauriomis arktinės žiemos sąlygomis, spaudžiant daugiau nei 30 laipsnių šalčiui.

„Mūsų tikslas yra nuo 2025 metų pervežimams nenaudoti iškastinio kuro, - sako Lars Wallgren, „Kaunis Iron“ logistikos vadovas. - Šiuo metu ieškome būdų, kaip savo transporto operacijas galėtume vykdyti su elektra varomais sunkvežimiais. Sėkmės atveju anglies dvideginio emisiją galėsime sumažinti 15 tūkst. tonų esant dabartinėms gamybos apimtims. Naują etapą pradėsime su 74 t sunkvežimiais 2023-iais, planuojame naudoti ir 90 t. Tai būtų tokia pati bendroji masė, kaip ir šiandien mūsų naudojamų dyzelinu varomų junginių.“

„Kompanijoje „Volvo Trucks“ keliame ambicingus tvarumo tikslus ir džiaugiamės būdami tiekėju šiame projekte, kuris yra išties svarbus. „Kaunis Iron“ geležies rūdos gabenimas yra pati sudėtingiausia sritis kalbant apie svorius, atšiaurias oro sąlygas bei nepertraukiamą darbą. Būdami sunkiojo transporto elektromobilumo rinkos lyderiais, džiaugiamės šiuo bendradarbiavimu“, - sako Ebba Bergbom Wallin, „Volvo Trucks Sweden“ elektromobilumo vadovė.

Projekto partneriai: „Kaunis Iron“, „Volvo Trucks“ atstovas „Wist Last & Buss“ ir energetikos kompanija „Wattenfall“, kuri užtikrins elektrinių sunkvežimių pakrovimo infrastruktūrą.

Elektriniai sunkvežimiai daugumai transporto poreikių

“Volvo Trucks” elektra varomų sunkvežimių gamybą pradėjo 2019 m. ir tapo vienu iš pirmųjų elektrifikuoto sunkiasvorio transporto gamintojų.  2022 m. rugsėjį pradėjus serijinę šešių modelių gamybą, Švedijos gamintojas siūlo plačiausią elektrosunkvežių gamą šiame pramonės sektoriuje, apimančią įvairioms distribucinių ir regioninių gabenimų užduotims skirtus sunkvežimius. Pasaulyje „Volvo Trucks“ pardavė daugiau nei 2.200 elektra varomų sunkvežimių. Tikslas – iki 2030 m. daugiau nei pusę pardavimų sudarys elektra varomas sunkiasvoris transportas.

* Bendroji junginio masė (GCW, Gross Combination Weight)

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.