Trucks

Svarstote apie elektrinį sunkvežimį pervežimams mieste? Įvertinkite svarbiausius aspektus

| 5 min.
Elektra varomi sunkvežimiai tapo ir realybe, ir būtinybe daugelyje transporto sričių. Vykdote prekių pristatymus ar teikiate paslaugas miestuose ir jums reikia patarimų, kaip sklandžiau pereiti prie elektrifikuoto transporto sprendimų? Štai keletas klausimų, kuriuos reikėtų apsvarstyti.

Kokias gabenimų paslaugas teikiate?

Dėl mažo triukšmo lygio ir nulinės emisijos elektriniai sunkvežimiai idealiai tinka naudoti gyvanamosiose zonose ir miestuose, pavyzdžiui, teikiant komunalines paslaugas, pristatant prekes ar vykdant nesudėtingus statybų darbus.
 

Kokio svorio krovinius vežate?

Kuo didesnis krovinio svoris, tuo daugiau baterijų reikės norint įveikti numatytus atstumus. Tačiau baterijos padidina bendrąjį svorį, o svoris daro įtaką nuvažiuojamam atstumui. Į tai reikėtų atsižvelgti statybų bei atliekų tvarkymo srityse. Remiantis Europos Sąjungos direktyva, alternatyviais degalais varomos transporto priemonės gali būti 1 t sunkesnės, siekiant kompensuoti papildomą svorį. Siūlydami elektrinio sunkvežimio komplektaciją, „Volvo Trucks“ atlieka realių maršrutų simuliacijas ir siekia užtikrinti, kad galėsite atlikti numatytas užduotis.
 

Kaip toli jums reikia važiuoti?

Dabar elektriniai sunkvežimiai gali nuvažiuoti nuo 70 iki 300 km juos įkraunant per naktį bei priklausomai nuo veiklos srities specifikos. Tolimesnio atstumo reikalaujančių užduočių planavimas, be abejo, reiškia papildomo įkrovimo vietų planavimą bei derinimą su vairuotojo darbo laiku.
 

Kokios yra įkrovimo galimybės?

Manome, dauguma sunkvežimių bus įkraunami kliento bazėje per naktį. Krovimas greituoju DC įkroviklu tampa gera alternatyva dirbant su pertrauka. Populiarėjant elektrinėms transporto priemonėms, atsiras poreikis ir galimybė jas įkrauti daugelyje skirtingų vietų: degalinėse, prie rampų, serviso centruose, sunkvežimių aikštelėse ir kitose vietose. „Volvo Trucks“ vežėjui pristato sunkvežimį su įkrovimo įranga, kartu su klientu kruopščiai įvertinant maršrutą bei numatomas įkrovimo vietas, kad transporto užduotys būtų vykdomos sklandžiai.
 

Ar investuosite į maršrutų planavimą ir vairuotojų mokymą?

Norint kuo geriau išnaudoti elektrinio sunkvežimio galimybes, jis turi būti vairuojamas taip, kad būtų rekuperuojama energija, o nuvažiuojamas atstumas - kuo didesnis. Norėdami padėti vairuotojams efektyviai naudoti elektrinių jėgos agregatų technologiją, pasvarstykite apie į investicijas į mokymus ir priemones, leidžiančias planuoti ekonomiškus jūsų transporto priemonių maršrutus.
 

Ar elektriniai sunkvežimiai sustiprins jūsų įmonės įvaizdį ir padės verslui?

Kaip tylesnė ir tvaresnė alternatyva, elektriniai sunkvežimiai padeda sumažinti anglies dvideginio pėdsaką, pagerinti jūsų įvaizdį ir sudaryti sutartis su jūsų paslaugų užsakovais ar vyriausybinėmis organizacijomis, siekiančiomis ambicingų tvarumo tikslų. Tylesnė ir moderni transporto priemonė taip pat gali būti patraukli vairuotojams, kurių labai trūksta. Jei rinkodara ir įvaizdžio kūrimas yra vienas iš jūsų prioritetų, elektromobilumas gali būti geras pasirinkimas.
 

Ar ketinate dirbti mieste nakties metu?

Daugelyje didmiesčių daugėja naktį tylesniais elektriniais sunkvežimiais pristatomų krovinių kiekiai. Lankstumas, leidžiantis bendrovėms išvengti sunkvežimių siuntimo rytinėmis piko valandomis, yra patrauklus ir leidžia ekonomiškiau paskirstyti išteklius. Eismo intensyvumo ir triukšmo lygio mažinimas piko valandomis yra daugelio pasaulio miestų savivaldybių prioritetas.
 

Ar elektriniai sunkvežimiai yra pelningas pasirinkimas?

Bendrovėms atsiranda naujų verslo galimybių gabenti krovinius į tokias vietas ir tokiu laiku, kurie neįmanomi naudojant dyzelinu varomus sunkvežimius. Vis daugiau miestų planuoja įvesti nulinės emisijos zonas, į kurias bus leidžiama įvažiuoti tik su elektrinėms transporto priemonėms. Taip pat diskutuojama apie mokesčius, kurie skatins visuoemenę pereiti prie neutralesnės CO2 atžvilgiu veiklos. Vis daugiau transporto įmonių, eksploatuojančių elektrinius sunkvežimius, tampa aplinkosauga paremtų partnerysčių dalimi, kurios gali turėti teigiamą poveikį vežėjų verslui.
 

Ar esate pasirengę žengti kitą žingsnį ir pasirinkti elektra varomo transporto sprendimus? Susisiekite su pardavimo atstovu jūsų šalyje ir sužinokite daugiau apie galimybes jūsų verslui.

Jarkko Aine

Jarkko Aine works as Director for Electric Solutions at Volvo Trucks

Susiję straipsniai