Trucks

Lars Mårtensson
2022-04-26
3 min
Elektromobilumas
Author
Lars Mårtensson
Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

Tikrojo sunkvežimio poveikio klimatui apskaičiavimas

Išsirinkti tvariausią transporto priemonę gali būti nelengva, bet jums gali padėti gyvavimo ciklo vertinimas. Jį atliekant atskleidžiamas holistinis vaizdas, kuris parodo poveikį aplinkai per visą transporto priemonės eksploatavimo laiką.
 

Transporto priemonės ekologinis pėdsakas neapsiriboja sunaudojamais degalais – jis apima daugybę kitų veiksnių, nuo jos gamyboje naudojamų žaliavų išgavimo iki eksploatavimo pabaigos. Tik atlikę gyvavimo ciklo vertinimą galite suprasti visuminį transporto priemonės poveikį klimatui.
 

Vertinant taršą svarbu atsižvelgti į kontekstą


Geras pavyzdys, iliustruojantis gyvavimo ciklo analizės vertę, yra pastaruoju metu kilęs susirūpinimas dėl ličio jonų baterijų poveikio aplinkai. Šių elementų gamybos procesas reikalauja labai daug energijos, todėl gaminant elektrinę transporto priemonę poveikis klimatui yra gerokai didesnis nei gaminant analogišką dyzelinu varomą transporto priemonę. 

Tačiau viso gyvavimo ciklo kontekste skirtumas tarp jų yra nežymus. Ypač kalbant apie dyzelines transporto priemones, kurios išmes daug daugiau CO2, kai jos bus pradėtos eksploatuoti. Jei elektrinis sunkvežimis varomas elektra, pagaminta iš atsinaujinančių šaltinių, vos po vienerių metų jo poveikis klimatui bus mažesnis nei dyzelinio sunkvežimio.

 

Prisitaikymas prie besikeičiančio pasaulio


Daug kintamųjų, kuriuos apima gyvavimo ciklo vertinimas, nuolat keičiasi. Yra paskatų, kuriomis siekiama, kad gaminant akumuliatorių elementus būtų išmetama mažiau anglies dvideginio, taip pat įvairių iniciatyvų, skirtų suteikti seniems akumuliatoriams antrą gyvenimą. Jos visos turi potencialo sumažinti bendrą elektrinio sunkvežimio poveikį aplinkai.

Energijos šaltinis yra svarbus veiksnys analizuojant transporto priemonės gyvavimo ciklą. Pavyzdžiui, elektrinio sunkvežimio poveikis klimatui labai skiriasi, jei jis bus varomas elektra, pagaminta deginant anglį, o ne iš atsinaujinančių šaltinių, tokių kaip vanduo, saulė ar vėjas.

Atlikus elektra iš atsinaujinančių šaltinių varomo elektrinio sunkvežimio gyvavimo ciklo analizę, bus matyti, kad jo poveikis klimatui labai mažas.

Dėl šios priežasties transporto sektoriaus pertvarka yra labai svarbi energetikos pertvarkos dalis. Kai atsinaujinantys degalai taps daug labiau prieinami, vis daugiau žmonių galės maksimaliai išnaudoti elektrinių sunkvežimių teikiamą naudą klimatui. O ateityje ir vendenilio kuro elementais varomų sunkvežimių.

Įvertinti sunkvežimio poveikį aplinkai galima internetinėje „Volvo Trucks“ ekologinio pėdsako skaičiuoklėje. Iš pradžių šį įrankį ir žinias naudojome, kad galėtume nusistatyti tikslus ir strategijas kurdami naujus sunkvežimius. Tam jį vis dar naudojame, bet dabar norime juo pasidalyti su klientais, kad jie galėtų susipažinti su įvairiomis alternatyvomis ir technologijomis bei rasti tinkamiausią sprendimą.

Galiausiai gyvavimo ciklo analizė yra nenutrūkstamas procesas, o vienas iš svarbiausių veiksnių yra unikalios kliento aplinkybės ir poreikiai. Jei jums lengvai prieinamos biodujos, tuomet dujomis varomas sunkvežimis galėtų būti puikus sprendimas, o jei turite prieigą prie įkrovimo infrastruktūros šalyje, kurioje naudojami atsinaujinantys elektros šaltiniai, tuomet jums tiks elektrinis sunkvežimis. Naudodami mūsų skaičiuoklę galite palyginti ir matyti tendencijas bei veiksmus, kurių galite imtis ateityje.


Išbandykite „Volvo Trucks“ ekologinio pėdsako skaičiuoklę