Trucks

Kodėl programinė įranga gali būti lengviausias būdas optimizuoti sunkvežimį?

Alen Becirovic
2023-06-15
Technologijos ir inovacijos
Author
Alen Becirovic
Product Manager Electrical and Software

Sunkvežimiams vis labiau technologiškai tobulėjant, programinė įranga tapo tokia pati svarbi kaip ir bet kuri jų mechaninė dalis ar komponentas. Tiesą sakant, šiuolaikinėje automobilių pramonėje programinė įranga atlieka svarbų vaidmenį gerinant eksploatacinę parengtį, saugumą ir mažinant degalų sąnaudas.

Atsisiųsdami naują programinę įrangą, sunkvežimių savininkai savo transporto priemonėje gali pridėti funkcijų, kad pagerėtų jos našumas. Jie taip pat gali pritaikyti transporto priemonę naujoms užduotims arba paskirčiai. Pavyzdžiui, jei sunkvežimio paskirtis pakeičiama iš išvežiojimo mieste į regioninį išvežiojimą, pakeitus sunkvežimio „I-Shift“ programinę įrangą galima jį optimizuoti naujoms eksploatavimo sąlygoms.

„Programinė įranga yra visur“, – sako Helena Knappe, originalių „Volvo“ dalių vadovė įmonėje „Volvo Trucks“. „Ji naudojama viskam stebėti ir valdyti. Transmisija, saugumo kameros, variklio arklio galios ir sukimo momentas, garso sistema, net garso signalas – viskam naudojama programinė įranga.“

Tai reiškia, kad tinkamos programinės įrangos pasirinkimas yra svarbi sunkvežimio specifikacijų dalis, bet, skirtingai nei dauguma mechaninių dalių, ji suteikia daug daugiau lankstumo ir galimybių gerinti sunkvežimio veikimą ir pritaikyti jį įvairioms sąlygoms bei iššūkiams. Dėl sparčios automobilių programinės įrangos plėtros labai naudinga stebėti naujus pasiūlymus ir galimybes.

„Kiekvieną savaitę kuriame naujus atnaujinimus ir šiuo metu mūsų komercinis pasiūlymas apima apie 300 programinės įrangos paketų“, – sako Helena. „Tačiau mes taip pat siūlome daug klientams individualiai pritaikytų paketų, kad patenkintume konkrečius jų poreikius – jų gamą sudaro daugiau nei 3 000.“

Ar tai būtų geresnė eksploatacinė parengtis, mažesnės degalų sąnaudos, ar didesnis našumas, programinės įrangos atnaujinimo privalumai dažnai greitai atsveria investicijas.

Kas yra programinės įrangos atnaujinimai?

Programinės įrangos atnaujinimas skiriasi nuo įprasto esamos versijos pakeitimo naujesne, kaip atliekama naujinant išmaniojo telefono programėles. Programinės įrangos atnaujinimas atliekamas tada, kai prie sunkvežimio pridedama nauja funkcija (arba pašalinama programinės įrangos pasendinimo atveju), siekiant pakeisti transporto priemonės veikimą ir našumą.

Šiuo metu populiariausi „Volvo Trucks“ klientų atnaujinimai yra šie:

„Volvo Trucks“ taip pat siūlo įvairius „I-Shift“ transmisijos programinės įrangos atnaujinimus, pritaikytus tam tikrai paskirčiai, pavyzdžiui, tolimųjų gabenimų, išvežiojimo mieste arba statybų užduotims. Kiekvienas paketas koreguoja įvairius parametrus, įskaitant pavarų perjungimo strategiją, sukimo momentą ir papildomo apdorojimo nuostatas, kad atitiktų numatytą veikimą. Galimi rezultatai – mažesnės degalų sąnaudos, didesnė galia ir ilgaamžiškumas.

„Visi programinės įrangos atnaujinimai sukurti taip, kad būtų sukurta pridėtinė vertė klientui“, – sako Alenas Becirovičius, „Volvo Trucks“ gaminių skyriaus vadovas. „Ar tai būtų geresnė eksploatacinė parengtis, mažesnės degalų sąnaudos, ar didesnis našumas, programinės įrangos atnaujinimo privalumai dažnai greitai atsveria investicijas. Pavyzdžiui, apkrovos indikatorius taupo laiką, padeda laikytis reikalavimų ir gali padėti išvengti baudų už perkrovą.“
 

Kada turėtumėte atnaujinti savo sunkvežimio programinę įrangą?

Akivaizdžiausias pradžios taškas renkantis programinę įrangą – įsigyjant sunkvežimį nurodyti, ko reikia, kartu su visomis kitomis funkcijomis. Tačiau vienas iš programinės įrangos privalumų yra galimybė ją lengvai keisti ir pritaikyti pagal reikalavimus.
Nesvarbu, ar keičiamas transporto priemonės savininkas, ji pritaikoma kitai paskirčiai, ar naudojama sezoniniam darbui, programinės įrangos atnaujinimai gali padėti prisitaikyti.

„Net jei sunkvežimis naudojamas tuo pačiu tikslu, visiškai įmanoma, kad nuo jo įsigijimo buvo sukurta naujų programinės įrangos atnaujinimų ir todėl verta pasidomėti prieinamomis galimybėmis“, – sako Alenas.

Daugiau informacijos apie programinės įrangos atnaujinimus teiraukitės vietinio „Volvo Trucks“ atstovo.