Trucks

„Volvo Trucks“ siekia mažinti piko valandomis mieste važiuojančių sunkvežimių skaičių

2019 m. „Volvo Trucks“ Europoje pradės pardavinėti elektra varomus sunkvežimius, o kai kurie atrinkti klientai pirmąsias tokias transporto priemones gatvėse pradės bandyti jau šiemet. Elektra varomi sunkvežimiai skleidžia daug mažiau triukšmo ir visiškai neišmeta teršalų, todėl pakeitus tradicinius dyzelinu varomus sunkvežimius elektriniais atsiranda galimybių vystyti naujos kartos logistikos sprendimus. Daugiau pervežimo užduočių bus galima atlikti naktimis, todėl piko valandomis gatvėse matysime daug mažiau sunkvežimių. „Elektra varomi sunkvežimiai puikiai atitinka su „Volvo Trucks“ ilgalaikius įsipareigojimus vystyti tvarią miestų plėtrą ir siekti nulinės emisijos,“ – sako „Volvo Trucks“ prezidentas Claesas Nilssonas.
Volvo Trucks Europoje pradės pardavinėti elektra varomus sunkvežimius

„Miestuose prekes gabendami elektra varomais, tylesniais sunkvežimiais, iš karto išspręsime kelias problemas. Tokie sunkvežimiai kelia mažiau triukšmo ir visiškai neišmeta dujų, todėl juos labai patrauklu naudoti tankiai apgyvendintuose miestų centruose. Dėl tų pačių priežasčių gabenti prekes tokiais sunkvežimiais bus galima ir ne tokiu intensyviu paros metu, pavyzdžiui - vėlų vakarą ir naktį. Taip keliai bus mažiau apkraunami dienos piko valandomis, todėl daug efektyviau bus eksploatuojamas ne tik gatvių tinklas, bet ir sunkvežimių parkas," - sako Claesas Nilssonas.

Stokholmo miestas ir KTH Švedijos Karališkasis technologijos institutas neseniai vykdė projektą „Off Peak City Distribution", kuriuo tyrė, kokį poveikį daro prekių gabenimas naktį Stokholmo centre. Tyrimas parodė, kad sunkvežimiams važiuojant ne piko valandomis, gabenimo užduotys buvo atliktos vos per trečdalį įprasto laiko.

Tvarūs transporto sistemos sprendimai taip pat reikalingi ir siekiant pagerinti gyvenimo apgyvendintose teritorijose kokybę. Gerai išvysčius logistikos sprendimus ir veiksmingiau panaudojant kelius vakarais ir naktimis, daugelį nedidelių krovininių transporto priemonių galima pakeisti mažesniu skaičiumi kur kas efektyvesnių, didesnių sunkvežimių, taip dar labiau sumažinant išmetamųjų dujų kiekį ir eismo intensyvumą. Distribucinio sunkvežimio krovumas daugiau kaip dešimt kartų didesnis nei įprasto komercinio automobilio, tad jei didesnė dalis gabenimo užduočių būtų atliekama valandomis, kai gatvėse mažiau žmonių ir automobilių, gerokai sumažėtų ir nelaimingų atsitikimų rizika.

„Elektra varomų transporto priemonių technologijos ir praktinės žinios pagrįstos išbandytais komerciniais sprendimais, jau dabar naudojamais „Volvo" elektra varomuose  autobusuose ir 2010 m. pristatytuose hibridiniuose sunkvežimiuose. Antra vertus, pačios transporto priemonės yra tik dalis sąlygų, reikalingų sėkmingai įgyvendinti plataus masto transporto elektrifikaciją. Tvaraus transporto kūrimas yra sudėtingas klausimas, kurį išspręsti galima tik įgyvendinus kompleksinius sprendimus. Glaudžiai bendradarbiaudami su klientais, miestų savivaldybėmis, įkrovimo infrastruktūros tiekėjais ir kitomis svarbiomis suinteresuotomis šalimis, kuriame visą elektriniams sunkvežimiams reikalingą sistemą," - sako „Volvo Trucks" vidutinio svorio transporto priemonių strategijos vadovas Jonas Odermalmas.

„Manome, kad pirmas žingsnis šiame plane yra visiškas prekių išvežiojimo mieste elektrifikavimas. Žinoma, siekiame elektrifikuoti ir kitoms gabenimų užduotims skirtas transporto priemones. Tai tik ilgo kelio pradžia," - daro išvadą Claesas Nilssonas.

Papildoma informacija

Pasaulio sveikatos organizacijos ir JT duomenimis, 2030 m. miestuose gyvens 60 procentų pasaulio gyventojų - apie 5 milijardai žmonių, tai yra 1 milijardu daugiau nei šiandien. Tokia greita urbanizacija labai smarkiai padidins eismo sistemų apkrovimą, kurios jau dabar yra nepakankamai pajėgios tenkinti esamus poreikius. Manoma, kad vien ES šalyse transporto spūstyse ir su jomis susijusiuose eismo įvykiuose kasmet prarandama maždaug 100 milijardų eurų.

Gallery