Trucks

Tatu Ljokkoi
2022-03-31
3 min
Vairuotojo pasaulis
Author
Tatu Ljokkoi
Driver development at Volvo Trucks

Ką reiškia naujos sunkvežimių tachografų taisyklės Europoje?

Pirmosios kartos išmanieji tachografai yra privalomi visuose naujuose sunkvežimiuose nuo 2019 m. birželio. Europos Sąjunga (ES) įveda papildomas taisykles, pagal kurias nuo 2023 m. rugpjūčio bus reikalingi antrosios kartos išmanieji tachografai.

 

Paaiškiname, ką reikėtų žinoti apie naująsias ES tachografų taisykles ir ką jos reiškia sunkvežimių vairuotojams. Pradėkime nuo to, kodėl ES nusprendė įvesti šias taisykles.

 

Didesnis saugumas ir profesionalumas sektoriuje

Pagrindiniai šių taisyklių tikslai yra padidinti saugumą, sumažinti manipuliavimą tachografo duomenimis ir užtikrinti, kad vairuotojai turėtų pakankamai poilsio tarp pamainų ir nepertraukiamo vairavimo laikotarpių.

 

Taisyklės leidžia lengviau atlikti patikrinimus negaištant daug laiko ir netrukdyti pasiekti krovinio pristatymo vietą laiku. Bet kurios ES valstybės pareigūnai gali atlikti patikras nuotoliniu būdu ir, jei jūsų tachografo duomenys yra tvarkingi, galite tęsti kelionę nesustodami. Tai yra inovatyvus įrankis norint užtikrinti, kad nebūtų darbo ir poilsio režimo pažeidimų. Esamos transporto priemonės su senesniais tachografais vis dar galės būti naudojamos ir jos bus tikrinamos kelyje įprastu būdu, todėl svarbu ir toliau tinkamai naudoti visus tachografus bei vadovautis darbo ir poilsio režimo taisyklėmis.

 

Yra žinoma, kad anksčiau kai kurie vairuotojai ir sunkvežimių savininkai manipuliuodavo tachografo duomenimis, kad galėtų nuslėpti darbo ir poilsio režimo taisyklių pažeidimus. Naujos ES tachografų taisyklės sukurtos taip, kad manipuliavimas duomenimis būtų daug sudėtingesnis ar neįmanomas, kartu netrukdant ir negaišinant nereikalingomis patikromis tų, kurie taisyklių laikosi. 

 

Kokios yra naujosios tachografų taisyklės?

Pirmosios kartos išmanieji tachografai yra privalomi visuose naujuose sunkvežimiuose nuo 2019 m. birželio 15 d. Pagal naujausias ES taisykles nuo 2023 m. rugpjūčio 21 d. visuose registruojamuose naujuose sunkvežimiuose (nuo 3,5 tonos) turi būti įrengti antrosios kartos išmanieji tachografai. Iki 2024 m. pabaigos visi seni analoginiai ar skaitmeniniai tachografai (išskyrus pirmosios kartos išmaniuosius tachografus) sunkvežimiuose, naudojamuose atliekant tarptautinius pervežimus, turės būti pakeisti. O iki 2025 m. rugpjūčio mėn. visi pirmosios kartos išmanieji tachografai, naudojami atliekant tarptautinius pervežimus, turės būti atnaujinti.

 

Pagrindinis pristatytos antrosios kartos išmaniuosiuose tachografuose funkcinis pranašumas yra galimybė tikrinti tarpvalstybinį eismą per palydovinę padėties nustatymo sistemą, taip pat – pakrovimo ir iškrovimo laiką bei vietą.

 

Išmanusis tachografas taip pat galės užmegzti ryšį su vietos pareigūnais, kurie galės nuotoliniu būdu patikrinti tachografo duomenis nestabdydami transporto priemonės. Jei pažeidimų nenustatoma, institucijos privalo ištrinti duomenis per tris valandas.

 

Kelionės planavimas, siekiant atitikti naujas tachografų taisykles

Naujos tachografų taisyklės reiškia, kad dar niekada nebuvo taip svarbu planuoti kelionę. Veiksmingas kelionės planavimas padeda jums tapti geresniu vairuotoju, užtikrina malonesnę kelionę ir suteikia jums daugiau pasitikėjimo. Žemiau galite atsisiųsti aprašą, kuriame paaiškinta, kaip efektyviai valdyti laiką ir laikytis taisyklių. Jis apima:

  • patarimus, kaip laiku pasiekti kelionės tikslą;
  • ką daryti, kad kelionė sunkvežimiu keltų mažiau streso;
  • informaciją, ką daryti, jei baigiasi važiavimo laikas, o artimiausia sunkvežimių aikštelė yra pilna.

Daugiau apie naujas sunkvežimių tachografų taisykles