Trucks

Volvo FH with Collision Warning with Emergency Brake.jpg

9 naujos ir atnaujintos „Volvo“ sunkvežimių saugos funkcijos

Anna Wrige Berling
2023-05-23
Technologijos ir inovacijos Saugumas
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

Siekiant užtikrinti kelių eismo saugumą, būtina diegti modernias technologijos. Šiuo keliu neabejotinai eina „Volvo Trucks“, kuri bėgant metams sukūrė daug naujoviškų funkcijų. Dabar įmonė pristatė visiškai naują saugos funkcijų gamą, kuri yra svarbus žingsnis „Volvo“ įgyvendinant nulinio eismo įvykių skaičiaus viziją, kuria siekiama visiškai išvengti avarijų, į kurias patenka „Volvo“ sunkvežimiai.

Devynios naujos ir atnaujintos funkcijos sukurtos taip, kad įvairiose situacijose ir aplinkoje vairuotojus įspėtų apie pavojus ir kliūtis aklosiose zonose. Toliau trumpai apžvelgsime atskiras funkcijas bei naujoves ir tai, kaip jos gali padidinti vairuotojų ir kitų eismo dalyvių saugumą.

„Mūsų pristatomos papildomos saugos sistemos sustiprins vairuotojų gebėjimus ir padės apsaugoti tiek juos, tiek kitus žmones, su kuriais jie susitinka kelyje. Pasitelkę technikos pažangos naujoves galime iš anksto numatyti galimus susidūrimus ir jiems užkirsti kelią“, – sako „Volvo Trucks“ eismo ir gaminių saugos direktorė Anna Wrige Berling.


Kaip kuriamos sunkvežimių saugos sistemos

Visos naujos saugos funkcijos yra nuolatinio kūrimo proceso ir išsamių eismo įvykių tyrimų rezultatas. Įmonė jau daugiau nei 50 metų renka ir analizuoja avarijų, į kurias patenka jos transporto priemonės, duomenis. Tai yra viena iš priežasčių, dėl kurios „Volvo Trucks“ šias funkcijas pavyko sukurti. Ši didžiulė duomenų apie avarijų priežastis bazė leidžia nustatyti, kokie yra dažniausi eismo įvykių scenarijai, ir įgyti itin vertingų įžvalgų kuriant naujausiems „Volvo Trucks“ sunkvežimiams skirtas saugos sistemas.

„Ne paslaptis, kad saugumas visada buvo sudedamoji mūsų tapatybės dalis. Mes ne tik išsamiai tiriame eismo įvykius, bet ir iš skirtingų perspektyvų nagrinėjame sunkvežimių saugumą. Apie tokį mąstymą galima spręsti iš mūsų kampanijų „Sustok. Apsižvalgyk. Pamojuok“ ir „Matyk ir būk matomas“, – sako Anna Wrige Berling.

Saugumas kelyje „Volvo Trucks“ visada buvo itin svarbus. Neseniai, priėmus naujus ES bendruosius saugumo reglamentus ir kitus teisės aktus, politinėje darbotvarkėje jam skiriama dar daugiau dėmesio. „Volvo Trucks“ pritaria teisės aktuose numatytiems griežtesniems saugos reikalavimams. Be to, kai kurios iš jos naujų ir atnaujintų sistemų šiuos teisinius reikalavimus netgi viršija.

Anna Wrige Berling sako, kad nuostabu yra taip pat tai, jog saugos technologijos vairuotojams gali padėti ir kitais būdais, pavyzdžiui, sumažinti įtampą, su kuria jie susiduria perpildytose miestų gatvėse. Ji priduria: „Mes, „Volvo Trucks“, vairuotojus vis dar laikome svarbiausia saugos sistema. Tačiau judriuose šiandieniuose keliuose mūsų naujosios saugos funkcijos jiems gali padėti sumažinti susidūrimų pavojų. Pasitelkę naująsias technologijas, nuolatinius avarijų tyrimus ir visapusiškai įvertinę sunkvežimių saugumą galime žengti dar vieną žingsni link nulinio avarijų skaičiaus vizijos įgyvendinimo.“

Mes, „Volvo Trucks“, vairuotojus vis dar laikome svarbiausia saugos sistema. Tačiau judriuose šiandieniuose keliuose mūsų naujosios saugos funkcijos jiems gali padėti sumažinti susidūrimų pavojų.

Naujosios saugos funkcijos

1. Priekinė trumpojo nuotolio pagalbinė sistema – nauja

Vairuotoją įspėja, jei pavojingoje zonoje priešais sunkvežimį aptinka pėsčiąjį ar dviratininką. Šitaip sumažinama susidūrimų rizika. Skirta visų eismo dalyvių saugumui pagerinti. 

2. Įspėjimo apie durų atidarymą sistema – nauja

Ši abiejose sunkvežimio pusėse įtaisyta sistema padeda išvengti durų atsitrenkimo į kitus eismo dalyvius, kai jos atidaromos sunkvežimiui stovint, net kai variklis išjungtas. Šitaip ji užtikrina papildomą dviratininkų ir pėsčiųjų apsaugą.

3. Pagalbinė šoninio susidūrimo išvengimo sistema – nauja

Skirta susidūrimo pavojui sumažinti sunkvežimiui sukantis arba persirikiuojant į kitą eismo juostą. Stebi zonas šalia transporto priemonės ir vairuotoją įspėja, jei jose yra kitų eismo dalyvių. Ši funkcija, padėdama išvengti šoninių susidūrimų abiejose sunkvežimio pusėse ir avarijų, kurios įvyksta persirikiuojant į kitą eismo juostą, viršija būsimų teisės aktų reikalavimus.

4. Automatinio stovėjimo stabdžio aktyvavimo funkcija „Auto Hold“ – nauja

Automatinio išlaikymo funkcija sunkvežimį padeda išlaikyti vienoje vietoje, kol dar nėra paspaustas akceleratoriaus pedalas. Šitaip vairuotojas gali lengviau ir su didesniu pasitikėjimu įveikti nuokalnes ir įkalnes.

5. Padangų oro slėgio stebėjimo sistema – nauja

Ant ratlankių įtaisyti patobulinti jutikliai gali vairuotoją įspėti, jei sumažėjus padangų oro slėgiui padidėja pavojus, kad padanga sprogs ar išsileis oras. Ši sistema taip pat viršija teisinius reikalavimus ir gali stebėti didesnį nepakankamo ar per didelio oro slėgio padangose rodmenų intervalą. Ši funkcija ne tik užtikrina saugumą, bet ir pagerina energijos naudojimo efektyvumą.
 

Atnaujintos saugos funkcijos

6. Įspėjimo apie priekinį susidūrimą sistema su avarinio stabdymo funkcija – atnaujinta

„Volvo Trucks“ pažangi avarinio stabdymo sistema padeda išvengti susidūrimo su priekyje važiuojančia transporto priemone ir jau seniai viršijo teisinius reikalavimus. Ji veikia naudodama naujausiomis technologijomis pagrįstą radarą ir vaizdo kamerą, įtaisytus sunkvežimio priekyje.

7. Pagalbinė vairuotojo budrumo stebėjimo sistema – atnaujinta

„Volvo Trucks“ šią išmaniąją funkciją pirmą kartą pasiūlė daug anksčiau, nei buvo privaloma pagal teisės aktus. Ji stebi bei analizuoja sunkvežimio judėjimą eismo juostoje ir nustato, kada vairuotojas tampa pavargęs ir mieguistas. Prireikus sistema vairuotoją įspėja ir informuoja, kad reikia daryti pertrauką. Dabar ji buvo atnaujinta siekiant išnaudoti naujausias sunkvežimio vaizdo kameros technologijas.

8. Išmanioji greičio palaikymo pagalbinė sistema – atnaujinta

Ši išmanioji funkcija aptinka greičio apribojimo ženklus ir vairuotoją prietaisų skydo ekrane nuolat informuoja apie ribojamą greitį. Dabar ji buvo atnaujinta ir rodo konkrečiam transporto priemonių junginiui taikomus greičio apribojimus.

9. Adaptyviosios tolimosios šviesos – atnaujinta

Adaptyviųjų tolimųjų šviesų funkcija važiuojant tamsiuoju paros metu automatiškai išjungia priekinių žibintų LED segmentus, kai artėja kitos transporto priemonės. Todėl tolimosios šviesos ir toliau apšviečia kitas sritis, kuriose kitų transporto priemonių nėra. Dabar naudojamas atnaujintas radaras ir vaizdo kamera.


Jei norite sužinoti daugiau apie naujas ir atnaujintas saugos funkcijas, apsilankykite „Volvo Trucks Lietuva“ puslapyje.

Štai kaip aktyviosios saugos sistemos palaiko vairuotojus ir padeda sumažinti susidūrimų pavojų