Trucks

Efektyvaus sunkvežimio dizainas ateičiai

Jonathanas Disley
2024-01-22
Technologijos ir inovacijos Degalų efektyvumas Degalų taupymas
Author
Jonathanas Disley
Dizaino direktorius

Aerodinamiškų „Volvo Trucks“ sunkvežimių kabinų dizaino kūrimo procesas truko ilgai. Dizaino vadovas Jonathanas Disley paaiškina, kaip naujas, išskirtinis įvaizdis ir funkcionalumas žymi naują efektyvumo erą.
 

2019 m. ES patvirtino, kad keisis sunkvežimių masės ir matmenų direktyva. Dėl to atsirado naujų dizaino galimybių. „Volvo Trucks“  eksterjero dizaino komanda diskutavo su inžinieriais dėl patobulintos kabinos aerodinamikos, kuri optimizuotų transporto sąnaudas vežėjams. Tai reiškė, kad atėjo laikas iš esmės perkurti dizainą.
 

„ES teisės aktų pakeitimas mums buvo puiki galimybė padidinti efektyvumą remiantis tuo, ką pasiekėme anksčiau, – sako Jonathanas Disley. – Siekėme sukurti vizualiai efektyvesnį sunkvežimį, kurio  paprastumas ir aerodinamiškumas būtų jo dizaino pagrindas.“
 

Įkvėpimo paieškos ir naujo kabinos dizaino kūrimo procesas

Glaudžiai bendradarbiaudama su „Volvo Trucks“ aerodinamikos ekspertais ir inžinieriais, dizainerių komanda pradėjo ieškoti kelių, kaip jie galėtų sukurti dar efektyvesnę kabiną.
 

„Ieškojome įkvėpimo aerodinamikos srityje – nuo automobilių iki laivų ir net aviacijos. Mūsų tikslas buvo sukurti pažangesnį dizainą ateičiai. Taip pat norėjome jį praturtinti savu skandinaviško paveldo ir klasikiniais „Volvo“ dizaino elementais“, – sako Jonathanas Disley.
 

Idėjų lentos, eskizai, nuodugnios diskusijos apie dizaino koncepciją ir ES reglamentą buvo pradinio kūrimo proceso dalis. Viso to rezultatas buvo vienas iš didžiausių ir įdomiausių pakeitimų – sukurta naujoji „Volvo FH Aero“ kabina, kuri buvo pailginta 240 mm, siekiant maksimaliai padidinti aerodinamiškumą. Kabinos priekio apatinių ir viršutinių kampų matmenys buvo kruopščiai apskaičiuoti ir performuoti taip, kad aptakesnės linijos optimizuotų oro srautą aplink sunkvežimį.
 

„Volvo FH Aero“ ir standartinėse kabinose pristatyta nauja šoninio vaizdo kamerų sistema, sumontuota siaurame sparno formos korpuse, pakeitė šoninius veidrodžius, kuri sumažina pasipriešinimą oro srautui. Nauji priekiniai žibintai atkartoja ikoniškus V formos „Volvo“ žibintus, kaip ir kabinos viršuje integruotos lempos.
 

Taip pat buvo atnaujintas ikoniškas apvalus „Volvo“ logotipas. Dabar jis yra didesnis, labiau išgryninto, elegantiško dizaino, kuris atspindi skaitmeninę ir į efektyvumą orientuotą erą.
 

„Pirmuosius namų darbus pradėjome dar prieš pandemiją, – aiškina Jonathanas Disley. – Nepaisant praktinių iššūkių, radome kelią į priekį ir pamažu įgyvendinome didelius ir mažesnius pakeitimus, siekdami pagrindinio tikslo – aukščiausios klasės pojūčio ir išvaizdos, pritaikytos degalų ir energijos sąnaudų mažinimui. Visa tai išties bus naudinga vežėjams.“
 

Funkcionalus ir tvarus dizainas įvariems poreikiams

„Volvo“ elektrinės gamos sunkvežimiuose viršutinės ir apatinės grotelės buvo atnaujintos korio formos dizainu, suteikiančiu rafinuotą , bet praktišką išvaizdą. Jos gerai dera su juodais priekiniais žibintais ir apvaliu balta spalvos „Volvo“ emblema.
 

„Mūsų tikslas buvo paprastesnis, skandinaviškas dizainas, kuris atspindindėtų mūsų judėjimą link tvarumo ir elektromobilumo“, – aiškina Jonathanas Disley.
 

Dyzelinių sunkvežimių viršutinės grotelės yra tokio paties dizaino kaip ir elektrinių sunkvežimių. Šis pakeitimas leidžia pasirinkti bazinę arba aukštesnio lygio apatinės priekinės „Volvo FH“ dalies apdailą ir spalvas. „Volvo FH16“ apdaila yra drąsesnė – su chromuotais elementais, sidabro spalvos viršutinėmis grotelėmis ir blizgančiomis tamsiomis apatinėmis grotelėmis, kurios atspindi galingą charakterį. 

Siekėme sukurti vizualiai efektyvesnį sunkvežimį, kurio paprastumas ir aerodinamiškumas būtų jo dizaino esmė.“

Dizaino komanda nusprendė sukurti daugiau erdvės vežėjų ar partnerių logotipams tarp priekinio stiklo ir grotelių.
 

„Tai nebuvo vien tik efektyvaus dizainas sprendimas – mes įsiklausėme įsiklausėme į klientų atsiliepimus ir supratome, kad tai svarbu daugumai vežėjų“, – sako Jonathanas Disley.
 

Apatinės grotelės su integruotu laipteliu yra atidaromos 90 laipsnių kampu, taip jos pavirsta suoliuku su puodelių laikikliais vairuotojo poilsio metu. Taip pat buvo pažeminta kabinos atvertimo vieta – tai dizainui suteikė dinamikos pojūtį.
 

„Nors svarbiausias šių pokyčių tikslas yra kuo didesnis energijos naudojimo efektyvumas, jie taip pat orientuoti į klientus, funkcionalumą ir sunkvežimių pritaikymo galimybes. – sako Jonathanas Disley. – Taip yra todėl, kadangi „Volvo“  visi itin glaudžiai bendradarbiauja, nuolat dalijamasi dizaino idėjomis ir klientų atsiliepimais, į kuriuos atsižvelgiama.

 

„Volvo Trucks“ dizaino apžvalga: naujovės ir privalumai

Išskirtinis naujas aerodinamiškas įvaizdis su skandinavišku požiūriu visoje „Volvo“ sunkvežimių gamoje.
 

Volvo FH Aero ir Volvo FH16 Aero – nauja efektyvumo era

  • Optimalus „Volvo Trucks“ kabinos dizainas, užtikrinantis efektyvų energijos naudojimą, su 240 mm pailginta priekine dalimi. Dėl naujų aerodinamiškos kabinos patobulinimų „Volvo FH Aero“ leidžia padidinti elektrinių sunkvežimių nuvažiuojamą atstumą bei sumažinti išlaidas degalams dyzeliniuose modeliuose.
  • Rafinuotas korių formos grotelių dizainas efektyvumo didinimui (viršutinės dyzelinių sunkvežimių grotelės, viršutinės ir apatinės elektrosunkvežių grotelės su galimybė derinti spalvų kombinacijas).
  • Aptakūs priekiniai kampai suteikia daugiau aerodinamikos.
  • Prizmės formos apatinės priekinės grotelės, sukuriančios 3D efektą dyzeliniuose sunkvežimiuose.
  • Itin plačios priekinės grotelės - apatinis laiptelis, kurį vairuotojas gali naudoti kaip suoliuką su puodelių laikikliais.
  • Daugiau erdvės tarp priekinio stiklo ir grotelių vežėjų ir partnerių reklamai.
  • Paaukštinti guminiai šoniniai oro aptakai, kurie geriau uždengia tarpą iki priekabos.
  • Integruotos priekinės rankenos po priekiniu stiklu pagerina aptakumą oro srautui.
  • Ikoniški V formos juodi priekiniai žibintai „Volvo FH16“ ir „Volvo“ elektriniuose sunkvežimiuose.
  • U formos apatinių grotelių rėmas su daugiau galimybių pasirinkti apdailą.
  • Raidinis „Volvo“ logotipas yra arčiau vairuotojo.
     

Visi „Volvo“ sunkvežimių modeliai (FH Aero, FH16 Aero, FH, FH16, FM, FMX)

Drąsaus naujo dizaino savybės:

  • elegantiškas, elektra valdomų šoninio vaizdo kamerų sistemos dizainas pagerina oro srautą, o infraraudonųjų spindulių technologija pagerina matomumą ir saugumą naktį;
  • aptakesnis skydas pagerina oro srautą kabinos viršuje;
  • išskirtinė integruotų į skydą žibintų viršutiniuose kampuose forma;
  • LED lemputės sunkvežimio išorėje.
     

Pritaikymo galimybės:

  • atsižvelgiant į sunkvežimio modelį, ant „Volvo“ emblemos yra satininė / ryški chromuota arba perlamutrinės baltos spalvos apdaila;
  • galimybė pasirinkti apdailos spalvą apatinėje priekinėje dalyje.


„Volvo“ emblema ir raidinis logotipas:

  • perkurtas „Volvo“ ženklas – didesnis, supaprastintas, elegantiškesnės išvaizdos, kad atspindėtų skaitmenos ir efektyvumo erą;
  • Rafinuotos sunkvežimių modelių emblemos, suteikiančios modernesnę išvaizdą.

Dizaino vadovas apie naujųjų sunkvežimių dizainą: