Trucks

Jonas Nordquist
2022-11-18
5.5 min
Degalų taupymas
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Penki patarimai, kaip taupyti degalus ir pagerinti sunkvežimio degalų ekonomiją

Net ir gerais laikais mažinti sunkvežimio degalų sąnaudas yra labai svarbu, kad verslas būtų pelningas. Tačiau kai auga infliacija, kyla energijos ir kitos kainos, kiekvienas sutaupytas procentas yra itin vertingas. Gera žinia yra ta, kad galite daug ką padaryti dabar pat, siekdami pagerinti transporto priemonės degalų naudojimo efektyvumą.

1. Reguliariai atlikite transporto priemonės techninę priežiūrą

  • Reguliari techninė priežiūra: serviso technikai gali padėti nustatyti didesnes nei galėtų būti degalų sąnaudas sukeliančias problemas, tokias kaip kaladėlių trynimasis, užstrigę stabdžiai, užsikimšę oro filtrai, slėgio nuotėkis ir degalų nuotėkis.
  • Degalų ir alyvos kokybė: visada naudokite tinkamus degalus ir alyvą, kaip nurodė gamintojas. Alyva skirta sumažinti trintį, bet laikui bėgant ji taps nebetinkama naudoti, todėl, praleidus suplanuotą apsilankymą serviso centre, gali būti švaistoma energija. Laikydamiesi alyvos keitimo intervalų užtikrinate, kad jūsų sunkvežimio variklis veiks su minimaliais energijos nuostoliais. 
  • Transporto priemonių programinės įrangos naujiniai: programinė įranga tampa vis svarbesnė gerinant sunkvežimių ir jų variklių veikimą bei degalų naudojimo efektyvumą, o gamintojai ją nuolat atnaujina ir tobulina. Verta kreiptis į vietinį serviso centrą ir pasiteirauti, kokie programinės įrangos naujiniai prieinami jūsų sunkvežimiui.

 

Sužinokite daugiau apie tai, kaip gera transporto priemonės techninė priežiūra gali padėti taupyti degalus.


2. Pasirinkite tinkamas padangas ir užtikrinkite, kad ratai būtų tinkamai sureguliuoti

  • Tinkamos padangos: pagal padangų etiketes ir klasifikaciją raskite mažo pasipriešinimo riedėjimui padangas, nes tai gali turėti didelės įtakos degalų sąnaudoms. Pavyzdžiui, naujausios A klasės padangos turi patobulintą protektorių, taip pat gumos ir šoninių sienelių mišinius, kurie suteikia mažesnį pasipriešinimą riedėjimui ir trintį. Plačiai paplitusi nuomonė, kad C ir D klasių padangos gali padėti sumažinti išlaidas dėl ilgesnės eksploatavimo trukmės, bet dažnai A klasės padangų sutaupytas degalų kiekis nusveria trumpesnių padangų keitimo intervalų išlaidas, ypač sunkvežimiams, važiuojantiems ilgus atstumus.
  • Padangų slėgis: dėl nepakankamai pripūstų padangų padidėja pasipriešinimas riedėjimui ir degalų sąnaudos. Dėl to taip pat pagreitėja padangų dėvėjimasis.
  • Ratų sureguliavimas: kai priekinė ir galinė ašys yra netinkamai sureguliuotos, sukuriamas gerokai didesnis pasipriešinimas riedėjimui, o dėl to ne tik padidėja degalų sąnaudos, bet ir pagreitėja padangų dėvėjimasis. Todėl standartinio vilkiko degalų sąnaudos gali padidėti iki trijų procentų – ir net daugiau, jei priekaba taip pat netinkamai sureguliuota. Jei visos priekabos ašys netinkamai sureguliuotos, degalų sąnaudos gali padidėti iki 15 procentų. Ratų sureguliavimą gali patikrinti ir pakoreguoti serviso technikas per suplanuotą techninės priežiūros apsilankymą.

 

         Sužinokite daugiau apie tai, kokią įtaką pasipriešinimas riedėjimui daro degalų sąnaudoms.

3. Užtikrinkite, kad jūsų transporto priemonės aerodinamika būtų optimali

  • Sumontuokite stogo aptaką ir oro srauto nukreipiklius: važiuojant dideliu greičiu, stogo aptakas gali sumažinti degalų sąnaudas iki penkių procentų. Tačiau, siekiant maksimaliai pagerinti aerodinamines charakteristikas, taip pat svarbu užtikrinti, kad stogo aptakas būtų tinkamai sureguliuotas. „Volvo Trucks“ atliktas tyrimas parodė, kad kai stogo oro srauto nukreipiklis sumontuotas 5 cm per žemai arba 10 cm per aukštai, sutaupoma iki vieno procento mažiau degalų. Dėl šios priežasties stogo aptaką labai rekomenduojama sumontuoti serviso centre.
  • Sumontuokite šoninius aptakus: jei šoniniai aptakai dar nesumontuoti, jie gali padėti sutaupyti iki trijų procentų degalų.
  • Pašalinkite nereikalingus išorinius priedus: nors išoriniai priedai, tokie kaip papildomi žibintai, apsauginis rėmas, viršutis rėmas ir pneumatiniai garso signalai, gali būti svarbūs jūsų veiklai, atminkite, kad jie turi įtakos oro srautui ir degalų sąnaudoms, todėl verta įvertinti, ar jų tikrai reikia.

         
         Sužinokite daugiau apie tai, kokią įtaką aerodinamika ir sunkvežimio priedai turi degalų sąnaudoms.



4. Būkite strategiškesni planuodami maršrutus

  • Optimalūs maršrutai: atsižvelgiant į transporto priemonės svorį, ilgesniam, lygiam maršrutui gali reikėti mažiau degalų nei trumpesniam, kalvotam maršrutui. Taip pat gali būti naudinga vengti intensyvaus eismo ir prastų kelių, nes dėl šių veiksnių taip pat gali padidėti degalų sąnaudos.
  • Naudokite skaitmenines priemones ir parko valdymo sistemas: jos gali padėti planuojant viso parko transporto priemonių maršrutus, kad sunkvežimiai nešvaistytų degalų be reikalo.

         
         Sužinokite daugiau apie tai, kaip parko valdymo sistema gali padėti taupyti degalus.

5. Įkvėpkite ir motyvuokite vairuotojus važiuoti efektyviau

  • Vairuotojų mokymas: gera važiavimo technika, tokia kaip greičio pritaikymas, situacijos numatymas, pavarų pasirinkimas ir pastovaus greičio palaikymo sistemos naudojimas, gali gerokai sumažinti sunkvežimio degalų sąnaudas. Vairuotojų mokymo programos gali padėti vairuotojams tobulinti techniką.
  • Skaitmeninės priemonės: sunkvežimių parko valdymo sistemos ir kitos skaitmeninės priemonės gali padėti stebėti degalų sąnaudas sunkvežimių parkuose ir nustatyti tobulintinas sritis. 
  • Atlygiai ir paskatos: skatinkite visą komandą taupyti degalus ir įvertinkite taupų važiavimą rengdami vidinius konkursus ir iškeldami grupės tikslus.

Sužinokite daugiau apie degalų taupymą

Štai kaip technologija gali padėti vairuotojams tobulėti ir važiuoti taupant degalus bei kaip geriausiai įgyvendinti iniciatyvas, skatinančias taupų važiavimą visame sunkvežimių parke. Be visų pirmiau minėtų dalykų, siekiant sumažinti degalų sąnaudas daug įtakos turi ir naujo sunkvežimio komplektacijos pasirinkimas. Sužinokite daugiau apie tai, kaip padidinti sunkvežimių degalų naudojimo efektyvumą, čia.