Trucks

Klas Nilsson Samuel Nerdal
2024-01-14
Technologijos ir inovacijos Vairuotojo pasaulis
Authors
Klas Nilsson
Product Manager, Volvo FH and Volvo FH16
Samuel Nerdal
Product Manager Electronics and Electrical Solutions

Kodėl verta investuoti į komfortą sunkvežimių vairuotojams?

Daugeliui vairuotojų sunkvežimis yra ne tik darbo vieta – tai jų antrieji namai. Įmonės, kurios investuoja į vairuotojų komfortą ir funkcijas, palengvinančias kasdienį gyvenimą ir darbą sunkvežimyje, ne tik didina jų gerovę, bet taip pat lengviau pritraukia ir išlaiko geriausius vairuotojus.

„Kadangi vairuotojų trūksta visame pasaulyje, pastebime, kad jie turi svaresnį žodį priimant sprendimus dėl sunkvežimių specifikacijų ir gamintojų, – sako „Volvo FH“ ir „Volvo FH16“ gaminių vadovas Klasas Nilssonas. – Daugelis vairuotojų už vairo praleidžia nuo 8 iki 10 valandų per dieną ir iki septynių naktų per savaitę nakvoja savo kabinose. Todėl nenuostabu, kad rinkdamasis darbdavį vairuotojas daug dėmesio skiria teikiamam komforto ir patogumo lygiui.“
 

Ko vairuotojai ieško sunkvežimyje?

Šį klausimą „Volvo Trucks“ kiekvienais metais užduoda šimtams sunkvežimių vairuotojų, su kuriais susitinka visame pasaulyje. Tyrimas apima pokalbius su vairuotojais, apklausas ir išsamius interviu, taip pat susitikimus su vairuotojais stovėjimo aikštelėse ir darbo vietose.

„Susitinkame su daugybe vairuotojų – nuo tų, kurie sunkvežimį daugiausia tik vairuoja, iki tų, kuriems jis taip pat tapo namais – sako Samuelis Nerdalis, „Volvo Trucks“ elektronikos ir elektros sprendimų skyriaus gaminių vadovas. – Bendraudami su jais galime stebėti, kaip keičiasi suvokimas bei požiūris, ir užtikrinti, kad mūsų nauji produktai ir toliau būtų orientuoti į vairuotojus.“

Iš pokalbių su vairuotojais „Volvo Trucks“ išsiaiškino, kad tolimųjų reisų vairuotojai pirmenybę dažniausiai teikia miego ir poilsio patogumui, o kituose segmentuose dirbantiems vairuotojams svarbiausia patogus vairavimas ir matymo laukas.

„Tai darome 20 metų ir atsakymai beveik nesikeičia, – priduria Klasas. – Jie gali būti nevienodi skirtingose pramonės srityse. Pavyzdžiui, tolimojo gabenimo užduotis vykdantys vairuotojai pirmenybę teikia gultams ir maisto gaminimo įrangai, o vairuotojams, kuriems dažnai tenka lipti iš kabinos ir į ją, svarbu, kad tai daryti būtų patogu. Tačiau šie trys veiksniai – patogus poilsis, komfortiškas vairavimas ir matymo laukas – svarbūs visada.“
 

Kaip sunkvežimio kabiną paversti antraisiais namais

„Volvo Trucks“, atsižvelgdama į šiuos atsiliepimus, naujausiuose sunkvežimių modeliuose pristatė kelias naujas funkcijas ir patobulinimus, kurie padidina vairuotojo komfortą. Modelių gamos viršuje yra naujoji „Globetrotter XXL“ kabina, kuri yra 250 mm ilgesnė, todėl suteikia daugiau gyvenamosios erdvės ir platesnį gultą. Gyvenamajai erdvei pagerinti pritaikytas ir vidaus dizainas.

Pavyzdžiui, mikrobangų krosnelė integruota priekinėse kabinos lentynose. Be to, „Globetrotter XXL“ kabinos priekyje įtaisytas ilgesnis laiptelis, kad jį būtų galima naudoti kaip suoliuką. Vairuotojams, kuriems reikia iš kabinos dažnai išlipti ir į ją vėl įlipti vykdant atliekų surinkimo ar krovinių išvežiojimo užduotis mieste, dabar siūlomas „Volvo FM Low Entry“, kuriame vairuotojo darbo vieta nuleista iki gatvės lygio, todėl nesunku įlipti ir išlipti.
 

Vietoj šoninių veidrodžių įdiegus naująją kamerų sistemą „Camera Monitor System“ pagerėjo vairuotojo tiesioginis matomumas, ypač gatvių sankirtose ir žiedinėse sankryžose. Be to, vairuotojas per vaizdo kameras gali stebėti teritoriją palei transporto priemonės šonus nepraskleisdamas užuolaidų ir neatidarydamas durų, todėl kabinoje yra saugiau nakvoti.

Vairuotojai, naudodamiesi kabinos ekrane įdiegtais valdikliais ir programėlėmis, gali aiškiau ir lengviau pasiekti skaitmenines priemones ir funkcijas.
Vairuotojai turi svaresnį žodį priimant sprendimus dėl sunkvežimių specifikacijų ir gamintojų, o rinkdamasis darbdavį vairuotojas daug dėmesio skiria teikiamam komforto ir patogumo lygiui.“

Kodėl multimedija ir garsas yra tokie svarbūs vairuojant sunkvežimius

Vairuotojams kasdien tenka atlikti vis daugiau užduočių, todėl didėja vairuotojo sąsajos ir skaitmeninių įrankių svarba. Naujuosiuose sunkvežimiuose bus galima naudotis prenumeruojama navigacijos sistema, kuri vairuotojams padės kasdieniame darbe. Vairuotojai gali išnaudoti integruotosios navigacijos sistemos privalumus: ją saugu ir paprasta naudoti, be to, ji greitai reaguoja į komandas ir prisitaiko prie besikeičiančių vairavimo ir eismo sąlygų.

Ši navigacijos sistema sukurta atsižvelgiant į konkrečius sunkvežimių vairuotojų poreikius, o žemėlapiai automatiškai atnaujinami, kad būtų galima operatyviai pristatyti krovinius. Joje taip pat integruotos programėlės „Volvo Connect“* ir „My Business Apps“, todėl transporto priemonių parkų vadovai, vairuotojai ir kitos trečiosios šalys gali lengvai ir saugiai pasidalinti kelionės tikslais ir maršrutais.

Naudojantis programėle „My Business Apps“ visas „Volvo“ patvirtintas trečiųjų šalių programėles galima priskirti „Volvo Connect“ transporto priemonėms, taigi programėlėmis antriniame vairuotojo ekrane kabinoje galima naudotis be mobiliojo telefono ar planšetės. Šie patobulinimai vairuotojams suteikia saugesnę, jų poreikiams pritaikytą ir efektyvesnę darbo aplinką bei geresnę vairavimo patirtį. 

Kuriant naujų kabinų interjerą vienas iš prioritetų buvo patobulinti žmogaus ir mašinos sąsają (HMI). Naudodamiesi kabinos ekrane įdiegtais valdikliais ir programėlėmis, vairuotojai prireikus gali aiškiau, lengviau ir paprasčiau pasiekti skaitmenines priemones ir funkcijas. 

Be to, dabar montuojama daugiau USB jungčių: „Volvo FH“ kabinoje jų skaičius padidėjo nuo trijų iki šešių, o „Volvo FM“ – nuo vienos iki keturių. Dar vienas esminis visos modelių gamos patobulinimas yra integruota garso sistema – siekiant pagerinti garso kokybę ji buvo atnaujinta iš pagrindų su naujais garsiakalbiais. Ieškantys dar geresnio garso, ją gali užsisakyti su patobulintu išoriniu skaitmeniniu stiprintuvu ir žemadažniu garsiakalbiu.

„Vairuotojai tiek daug laiko praleidžia klausydamiesi audioknygų, radijo ar savo medijos, todėl garso sistema jiems darosi vis svarbesnė, – sako Samuelis. – Todėl dedame daug pastangų, kad ją patobulintume, ir dabar tikrai galite išgirsti skirtumą.“ Nuotolini valdymo pultelis jau tapo standartine įranga visose transporto priemonėse, o dabar juo galima išjungti elektrą. Šitaip lengviau taupyti elektros energiją ir pailginti sunkvežimio akumuliatorių eksploatavimo laiką. Be to, su juo taip pat galima atlikti žibintų lempučių patikrą. 

Kabinoje integruota garso sistema buvo iš pagrindų atnaujinta ir papildyta naujais garsiakalbiais. Ją galima užsisakyti su patobulintu išoriniu skaitmeniniu stiprintuvu ir žemadažniu garsiakalbiu.
Garso sistema yra vienas iš tų dalykų, kuriuos vairuotojai vertina vis labiau... Todėl dėjome daug pastangų, kad ją patobulintume, o dabar neabejotinai išgirsite skirtumą.“

Kaip skaitmeninės priemonės ir programinės įrangos sprendimai padidina vairuotojo komfortą

Daugelis vairuotojų daugiausia diskomforto patiria dėl psichinės ir fizinės įtampos, kuri susidaro ilgai sėdint vienoje vietoje ir nuolat koreguojant transporto priemonės greitį bei kryptį. Norėdama sumažinti vairuotojams tenkantį darbo krūvį, „Volvo Trucks“ sukūrė „Volvo“ dinaminio vairavimo sistemą, su kuria vairavimas tampa sklandesnis, nes tokių koregavimų prireikia mažiau. 

 

Naujausi „Volvo“ dinaminio vairavimo sistemos atnaujinimai apima funkciją „Pilot Assist“, kuri nuolat stebi sunkvežimio padėtį kelyje ir transporto priemonei nukrypus nuo savo eismo juostos padeda vairą pasukti reikiama kryptimi. Ji taip pat stebi ir užtikrina saugų atstumą iki priekyje važiuojančios transporto priemonės. Važiuojant nuokalnėmis ir įkalnėmis, „Volvo Trucks“ programinė įranga „I-See“ pagal žemėlapio duomenis numato būsimą topografiją ir iš anksto parenka optimalią pavarą bei sukimo momentą, kad kelionė būtų sklandesnė.

 

„Jei pasirinksite sunkvežimį su funkcijomis „I-See“ ir „Pilot Assist“, važiavimo valdymo sistemą iš esmės galėsite naudoti važiuodami bet kokiu greičiu ir beveik visose situacijose, net ir žiedinėse sankryžose ar esant intensyviam eismui, – sako Klasas. – Šitaip vairuotojui dirbti ne tik lengviau, bet ir saugiau. Be to, taip pat galėsite sutaupyti degalų.“

 

Daugiau pasiskaityti apie tai, ką galite nuveikti siekdami pritraukti ir išlaikyti sunkvežimių vairuotojus, galite mūsų ankstesniame straipsnyje. Jame aptariamos toliau nurodytos temos.

  • Kas motyvuoja sunkvežimio vairuotoją
  • Kokių priemonių galite imtis, kad išlaikytumėte vairuotojus?
  • Kodėl svarbu atsižvelgti į vairuotojų prioritetus

 

*„Volvo Connect“ yra „Volvo Trucks“ parko valdymo sistema, iš kurios galite pasiekti visas „Volvo Trucks“ skaitmenines paslaugas.

Susipažinkite su kai kuriais naujausiais atnaujinimais ir gaminių funkcijomis: